2 Şubat 2010 Salı

Erkeklerin Tüm Sorunları Sona Eriyor

Erkeklerin en büyük cinsel sorunları neler?, İlk cinsellik kaç yaşında başlıyor?, İlk gece korkusunu nasıl yenersiniz?, Sertleşme sorunlarını nasıl çözeceksiniz?, Tüm erkeklerin cinsel sorunlarına kılavuz olacak bilgiler neler?


Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat erkekler için tüm hayatlarında kullanabilecekleri kılavuz gibi bir kitap hazırladı. Cinsel mitler, cinsel sağlığı tehdit eden faktörler, tek gecelik ilişkiler, sertleşme sorunları ve tedavisi, cinsel isteksizlik, bulaşıcı cinsel hastalıklar, penis boyu büyütme, mastürbasyon, erken ve geç boşalma, sanal seks, cinsel terapi ve orgazm konularında Prof. Dr Halim Hattat’ın hastalarından örneklerle açıklayıcı bilgilerle derlediği "Erkekliğin Yol Haritası" kitabında adeta Türkiye'deki erkeklerin tüm sorunlarına parmak basıyor.

Her erkeğin cinsel hayatını düzene koyabilmesi için kitaptaki önemli konu ve detayları:


Erkeklerin en büyük cinsel sorunları neler?



Kitabın başlangıcı ise temel bir araştırma sonucuyla oluyor. Cinsellik insanlar için önemli mi?

Bu dev araştırmaya erkeklerin %93'ü önemli cevabını verirken kadınlarında %81'i önemli cevabını vermiş.

Yine arkasından Avrupa Cinsel Sağlık Birliği(ESHA) Türkiye ofisi Aile Sağlığı Araştırma Derneği (ASAD) tarafından kurulan cinsel danışma hattına erkeklerin en çok sorduğu soruların başında hangi sorunlar geliyor sizce?

Erken boşalma, sertleşme, penis boyu ve cinsel isteksizlik soruları merak ediliyor.


İyi bir cinsellik neye bağlı?

Mutlu ve kaliteli cinselliğe ulaşmak için, fiziksel, duygusal, psikolojik ve sosyal etkilerin her birine önem vermelisiniz. Bunun içinde ailenizde sevgi ve yakınlığın nasıl ifade edildiği; büyürken yaşadığınız özel ve bazen de travmatik cinsel deneyimler; inançlarınız; aile, arkadaş, okul ve medyadan edindiğiniz bilgiler cinsel inanç ve davranışlarınızı siz fark etmeden şekillendirir. Mutlu bir cinsellik aslında beyinde bitiyor.


Cinsellikte ilk 3 yaş kilit konumda

İlk 3 yaş döneminin çocuk gelişiminde büyük etkisi vardır. Bu dönemde ailenin çocuğun cinsel ilgisine karşı olan davranışı, çok uzun yıllar etkisini sürdürebilir. Yasaklayıcı tavırlar çocuğun cinselliği ve cinsel organlarını utanılacak bir durum gibi algılamasına neden olabilir.

İlk cinsel hisler 10 yaşında başlıyor

Yapılan araştırmalar sonucu 10 yaş civarında adrenal bezlerin gelişmesi ve hormon salgılarının başlamasıyla ilk cinsel duyguların da ortaya çıktığını gösterdi.


İlk gece korkusu ve balayı empontansını nasıl yeneceksiniz?

İlk gece korkusu yetersiz cinsel eğitim nedeniyle ilk cinsel deneyim öncesinde aşırı performans endişesi ve korku duyulmasıdır. Bu stres kendini ispatlama arzusuyla daha da artar. Sonuçta, o güne kadar sertleşme sorunu yaşamamış olan erkek stres ve tedirginlik nedeniyle sertleşme sağlayamaz. İlk cinsel deneyim, sonraki cinsel yaşamda önemli bir belirleyici etken olduğundan ilk ilişkisini başarısız yaşamış bir erkeğin ve partnerinin bu deneyimi bütün cinsel hayatlarına yansır.

Bazen de erkeğin partneri de ilk gece korkusu içinde olabilir. Bu durumda vajinusmus denilen ve vajinal kasların penis girişine izin vermeyecek ölçüde kasılmasıyla oluşan bir cinsel problem gelişir. İşte bu yüzden ilk cinsel ilişkisini yaşayacak kadın ve erkeklerin bir uzman tarafından doğru cinsel bilgilere ulaşması gerekiyor.


Erkek cinselliğinde doğru bilinen yanlışlar

Yanlış 1: Erkekler her zaman cinsel istek duyar
Yanlış 2: Cinsel ilişkide başarısız olan erkek "erkek" değildir.
Yanlış 3: Boşalma olmaması kötü performans demektir.
Yanlış 4: Yaşlılık cinselliği bitirir.
Yanlış 5: Bir erkeğin ne kadar ilişkisi olursa, o kadar iyidir.
Yanlış 6: Alkol cinsel performansı artırır.
Yanlış 8: Sigara cinsel tatmini artırır.
Yanlış 9: Sertleşme ilaçları cinsel isteği artırır.
Yanlış 10: Prostat ameliyatları cinsel yaşamı sonlandırır.
Yanlış 11: Kadın ve erkek aynı anda tatmin olmalıdır.
Yanlış 12: Kalp hastaları cinsel ilişkiden kaçınmalıdır.
Yanlış 13: Sevişme her zaman doğal ve kendiliğinden olmalıdır.
Yanlış 14: Evlilik seksi azaltır.
Yanlış 15: Performanslı erkek üst üste sevişebilir.

Cinsellik hakkında doğru bilinen daha birçok yanlışı açıklamarıyla "Erkekliğin Yol Haritası" kitabında detaylarıyla bulabilirsiniz.

Cinsel sorunlarda kadınlar çekicilik, erkekler performans derdinde!

Yapılan araştırmada kadın ve erkeğin cinsel sorunlara yaklaşımları da ortaya konuyor. Hem kadın hem de erkek cinsel sorunda üzgün ve depresif hissederken, kadınlar çekiciliklerini yitirdiklerini ve eşlerinin terk edeceğini düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre kadınlar için dış görünüş cinsel çekicilik için en önemli unsur. 10 kadından 6’sı iyi bir cinsel yaşam için iyi bir dış görünüş olması gerektiği fikrinde. Erkekler ise bu sorunları cinsel performanslarının yetersizliğine bağlayarak doktora başvurmayı düşünüyor. Toplamda 100 kişiden 12’si cinsel sorunları hakkında kimseyle konuşmuyor. Oysa cinsel sorunlar zaman geçtikçe kişiyi fiziksel olarak olduğu kadar psikolojik ve sosyal olarak da yıpratıyor.


Sanal seks önemli mi?

Yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkan bir diğer gerçek ise, "Sanal seks sizin için önemli mi?" sorusuydu. Çıkan sonuçlar ise şöyle:

İnternette seksi hiç düşünmüyorum diyenler

%44,10 Erkek
%65,70 Kadın

İnternette seks cinsel haz elde etmenin bir yolu olabilir.

%41,40 Erkek
%34,30 Kadın

Yalnız değilsiniz!

Türkiye'de her 10 erkekten 7'si sertleşme sorunu yaşıyor.

Hafif şiddet (%33,2)
Orta şiddet (%27,5)
Çok şiddet (%8,5)

"Azgın teke sendromu" gerçek mi?

Son yıllarda moda olan hastalıklara bir yenisi daha eklendi: "Azgın teke sendromu". Azgın teke sendromu yaşı ilerleyen ve orta yaş krizinin çözümünü evinin dışında arayan erkekler için kullanılan yeni bir tanım.

Andropozla yakından ilişkili olan azgın teke sendromu bir bakıma ilerleyen yaşla birlikte erkeklerde meydana gelen fiziksel, duygusal, psikolojik değişimleri ve bunların yarattığı duygusal karmaşaları da anlatıyor.


Erken boşalma sorunu

Erken boşalma 40 yaşın altındaki erkeklerde en sık görülen cinsel problemdir. Erken boşalma her iki tarafın da tatmin olmasını engelleyecek kadar kısa sürede boşalmanın meydana gelmesidir. Ancak erken boşalma cinsel ilişki denemelerinin %50'sinden fazlasında meydana geliyorsa hastalık olarak kabul edilir. Bundan daha azı her erkekte dönemsel olarak görülebilir.

Psikolojik nedenler

Bazı uzmanlar erken cinsel deneyimlerin ileri yaşlarda düzeltilemeyecek cinsel alışkanlıklara yol açtığını belirtmektedir:

•Başkaları tarafından farkedilmemesi için çok çabuk orgazm olmaya çalışmak ya da
•Cinsellikten dolayı suçluluk duyup, bir an önce bitirmeye uğraşmak gibi davranışların erken boşalmaya etkisi olabileceğini belirtiyorlar.

Biyolojik nedenler

Daha nadir olarak sinir sistemine yapılan bir travma yada cerrahi operasyon ile bazı ilaçların da erken boşalmaya yol açabileceği belirtiliyor. Uzmanlar birçok biyolojik faktörün de erken boşalma sorununa yol açabileceğini belirtiyor:

•Anormal hormon seviyeleri
•Boşalma reflekslerindeki problemler
•Tiroid sorunu gibi bazı sistemik rahatsızlıklar
•Prostat veya üretradaki enfeksiyonlar
•Genetik etkenler erken boşalma sorununa katkıda bulunabiliyor.

Genellikle altta yatan neden psikolojik olsa da nadiren fiziksel bir neden (prostat bezi inflamasyonu veya sinir sistemi fonksiyon bozukluğu gibi) de etken olabilir:

•Sempatik sinir sistemi hasarı (örneğin karın ve çevresindeki ameliyatlar sonrası)
•Prostatın iyi huylu büyümesi ve prostat enflamasyonları (prostatit)
•Şeker hastalığı
•Bölgesel genito-üriner hastalık
•Bölgesel duyu hasarı
•Polisitemi
•Polinörit ve bunlar gibi organik faktörler etkili olabilir.

Risk faktörleri

•Sertleşme sorunu: Dönemsel veya sürekli olarak sertleşme sorunu yaşıyorsanız, sürekli sertleşmeyi kaybetmekten korkmanız erken boşalma probleminin gelişmesine neden olabilir. Erken boşalma sorunu yaşayan her üç erkekten yaklaşık 1 tanesinde sertleşme sorunu da bulunmaktadır.
•Sağlık sorunları: Kalp rahatsızlığı gibi bir sağlık sorunu cinsel beraberlik esnasında kendinizi endişeli ve aşırı heyecanlı hissetmenize neden olabilir. Bu durumda boşalmak için acele ederseniz erken boşalma sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
•Stres: İş, okul veya aile yaşamınızdaki fiziksel ve duygusal stresler cinsel ilişki esnasında rahatlamanızı ve odaklanmanızı kısıtlayarak erken boşalmanıza neden olabilir.
•Bazı ilaçlar: Nadiren beyindeki kimyasalları etkileyen bir ilacın kullanımı da erken boşalma sorununa yol açabilir.

Penis büyütmek mümkün mü?

Hiçbir erkek penisinin yeteri kadar büyük olduğunu düşünmez. Erkeklerin en büyük kompleksini yenmesinin yolu acaba mümkün mü?

Oysa penisin büyüklüğü ile orgazm veya zevk seviyesinin bir alakası yoktur. Ereksiyonun meydana gelebilmesi ve ilişkiyi devam ettirecek ölçüde sürdürülebilmesi en önemli faktördür. Ancak eğer yine de penisinizin yeteri kadar büyük olup olmadığını anlamak istiyorsanız, penisinizi ereksiyon öncesi yumuşak dönemde ölçmeniz gerekiyor. Yumuşak haldeki penisin uzunluğu (penisin ucu ile pubis yani dip kısmı arasındaki mesafe) 7 cm ve altında ise penis yetersiz boyutta kabul edilebiliyor. Bu durumda bir üroloğa başvurarak yapabileceklerinizi gözden geçirebilirsiniz. Günümüzde penis büyütme operasyonları ile penisin boyutunun yeterli hale getirilmesi mümkündür.

Penis boyunuz cinsel ilişkiye girmenize imkan sağlamıyor veya penisiniz tıbbi açıdan yetersiz boyutta bulunuyorsa o zaman penis büyütme ameliyatlarından yararlanabilirsiniz. Penil ogmentasyon da denilen bu cerrahi işlemler penisin boyutlarını arttırarak size daha fazla cinsel güven ve zevk vermeyi amaçlar.

Penis büyütme operasyonları için genellikle genç yaşlarda başvurular olmaktadır. Ancak ileri yaşlarda da sertleşme problemi olan hastalar bu ameliyatı düşünmektedirler.

Penis büyütme ameliyatları esas olarak iki tip cerrahi işlemin bir arada yapılmasıyla tamamlanır. Birinci işlemde penisin boyu uzatılırken, ikincisinde kalınlığı arttırılır. Genelde bu iki işlem aynı cerrahi operasyonda tamamlanır. Penis boyunu uzatma ameliyatlarında penis köküne yapılan bir kesi ile penis suspensor ligaman denilen liflerinden ayrılır. Arada kalan boşluklara lokal doku doldurulur ve bu bölge lokal deri ile kaplanır. Penis kalınlaştırmada ise kalça bölgesinden alınan deri ve yağ dokusu penis çevresine yerleştirilir. Bunun yanı sıra liposuction işlemi ile alınan yağlı doku ile de penis kalınlaştırılabilir.


Penis kırılır mı?

Penis kırılmaları bilinçsiz cinsel ilişki, penis sert halde iken yatakta aniden dönme, mastürbasyon esnasında anormal bükülme, ereksiyonu sonlandırmak için penisin bükülmesi gibi sebeplerle oluşur.

Bu durum ürolojik bir acil durumdur. Penis bir kemik olmadığı için aslında olay kırılma değil, ereksiyonu sağlayan dokuları çevreleyen kılıfın (tunika albuginea) yırtılmasıdır.

Zorlayıcı posizyonlar tehlikeli

Özellikle zorlamalı cinsel ilişki, anal ilişkiler, değişik cinsel pozisyonların denenmesi, mastürbasyonda kontrolsüz manipülasyonlar sırasında penisin ereksiyon halindeyken bükülerek bu kılıfın yırtılmasıyla oluşur. Sertleşmeyi sağlayan kavernöz dokuların içini doldurmuş olan kan, kılıfın yırtılmasıyla cilt altına doğru hızla yayılarak penisin morarmasına ve deformiteye(şekil bozukluğuna) yol açar.

Tam da bu yırtılma esnasında, bir ses hissedilir. Cilt altına doğru olan bu kanama bazen tüm penisi, skrotumu(torbayı) ve genital bölge civarına yayılır. Penis patlıcanvari bir renge bürünür ve ödem nedeniyle de şişer. Penis fraktürü penisin ereksiyon halindeyken olur, normal flask durumunda fraktür olması beklenmez.

Hastaların kendi ifadeleri bile tanıyı olguların çoğunda koymaya yeterlidir. Tanı hastanın öyküsü ve fizik muayenesi ile konulur. Muayenede kırılma olan tarafta kan birikmesi ve peniste karşı tarafa doğru eğilme, şişlik, morarma saptanır. İki veya üç silindirik cisimli şiddetli kırılmalarda ise idrar yolu kanaması ve yumurtalıklarda kan birikmesi görülebilir. Tanıda kuşku olursa ultrasonografi, kavernosografi MR gibi görüntüleme yöntemlerinden yararlanılabilir.

Acil ameliyat gerekir

Penis kırığı tedavi edilmezse peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme, cinsel ilişkide zorluk, sertleşme problemi, idrar yolunda bölgesel genişleme, kanama bölgesinde Peyroni hastalığı adı verilen sert şişlikler oluşabilir.

Penis kırılmalarından korunmak için cinsel ilişki sırasında ani ve ters hareketlerden kaçınılması, penis sertleşme halindeyken kıvrılmaması gerekir.

0 yorum: